Mika Ahlström

Mika Ahlström är mitt namn och jag är fotograf. Jag är 27 år gammal och jobbar som frilansare över hela världen. Jag bor för närvarande i London där mycket av mina fotograferingar görs, men jag kommer från Stockholm i grunden. Jag upptäckte fotografi som ung då jag snabbt norpade åt mig pappas Polaroidkamera och började ta bilder av allt som föll i mitt intresse, vilket var en hel del. När pappa och mamma förstod att detta skulle bli dyrt i längden så köpte de istället min första analoga kamera när jag var blott 10 år gammal. Jag kommer fortfarande ihåg känslan när jag fick lämna in filmrullen och vänta flera dagar att få se mina bilder. Jag tror det var just denna känsla som fick mig att bli fängslad av fotografering, att behöva varsam och lugnt ta ett kort och tänka igenom varje fotografi en extra gång. Hela processen tills jag fick bilderna i handen är nog bland det bästa jag vet.

Det blev ganska naturligt för mig att välja en skola där jag kunde lära mig mer om fotografering och även få träffa andra människor som håller på med fotografi, så för mig blev det naturliga valet Kulturama Gymnasium i Hammarby Sjöstad. Där studerade jag fotografi i tre år och lade grunden för vad som idag vuxit att bli min professionella karriär. Efter detta så flyttade jag till Köpenhamn där jag började få ströjobb genom vänner som jobbar inom branschen och snabbare än trott så blev en flytt till London oundviklig då många jobb inom fotografering finns just där.

Fotografi är en hård bransch där det kan bli långa dagar, mycket jobb och tuffa människor att möte. Dock i slutändan så lockar känslan som kommer efter en bra session mycket mer än alla de tunga sakerna. Fotografi är då jag får min egen tid och svävar iväg. I en viss mån så är det hur jag uttrycker mig, men det är mer om att avskärma mig i min egen värld för mig. I dagsläget så är jag stationerad i London och jobbar som sagt frilans, vilket har gått väldigt bra än så länge! Här på min hemsida kommer ni kunna följa mina arbeten och ställa frågor, så häng med för att få lära dig mer om foto!