Foto

Bejaka vintern!

Gott nytt år, go’ vänner!

December månad har dessvärre blivit lite mer hektisk än vad jag hade önskat, så någon tid till att uppdatera bloggen fanns dessvärre inte. Men ett par naturbilder blev det ändå och desto fler funderingar kring vad man skulle kunna hitta på i januari, efter att allt lugnat ner sig lite igen efter jul och nyår.

Efter vinterns snökaos och en sedvanlig anpassning till det kallare klimatet, så har det nog blivit dags för att bege sig ut i naturen lite mer. I början av året brukar man kunna finna allt varmare solskensdagar som gör fotografering till ett sant nöje. Har man som jag inte varit borta allt för mycket från arbetet kring julen och under mellandagarna, så är det ett ypperligt tillfälle att planera in några turer för att finna vacker natur.

Bild från den årliga Arctic Balloon Adventure i Gällivare, föreställandes varmluftsballonger som flyger över vinterlandskapet

Självklart finns det härlig natur att finna överallt i vårt vackra land, tvivlar man på det så vore det förmodligen en bra idé att bosätta sig utomlands några år. Lite tid i något trångbott och varmt sydeuropeiskt land brukar kunna göra susen när det kommer till uppskattning för de simplaste och mest givna saker som våra skogar, gräs, mossa, lövträd, sjöar och framförallt den de enorma ytor som vi svenskar är så bortskämda med. Man får inte glömma bort att vi bor på en yta som motsvarar Tyskland, men än så länge endast med en tiondel av deras befolkningsmängd.

Självklart finns det fantastiska majestätiska bergskedjor att beskåda i Centraleuropa, men vi har faktiskt en hel del att vara glada för och stolta över även på hemmaplan. Dalarna, Härjedalen, Lappland och en hel del däremellan. I år tänkte jag bara sätta mig i bilen med lite proviant, varma kläder och såklart min älskade kamera för att se vart vägen kommer att ta mig. Får se om jag kan låna med mig några droner att testa också, gärna i kombination med en drone pilot i form av en god vän.

Bild av ett vinterdäck på snöväg fotat bakifrån under bilen

Man behöver nog inte sitta många timmar framför datorn för att finna olika natur-baserade evenemang och underbara möjligheter till att knäppa fina bilder. Det finns ett rätt stort utbud av friluftsaktiviteter även under vintertid, inte minst i de norra delarna av vårt land. Turistnäringen är en viktig del av glesbygdens ekonomi, vilket givetvis blir en fördel för amatörfotografer som mig, som därigenom har tillgång till guider och grupputflykter för att slippa bege mig ut ensam i vildmarken.

En potentiellt mycket intressant möjlighet som jag snubblade över häromdagen kommer att äga rum uppe i Gällivare under 25 februari – 5 mars och kallas för Arctic Balloon Adventure 2017. Det är sjunde gången som dessa varmluftsballong dagar arrangeras i området med deltagare från hela Europa. Evenemanget är ett mycket gott exempel på hur svensk natur kan vara en riktig tillgång, men uppe i norr är de redan vana vid olika projekt som drar nytta av de geografiska förutsättningarna. Vi vet ju hur väl Arjeplog samarbetar med stora delar av västvärldens bilindustri för att hårdtesta bilar under utveckling under riktiga förhållanden i kallt klimat. Så möjligheterna finns om man bara letar lite. Hör gärna av er med idéer och förslag till lämpliga tillfällen, kanske kan vi även mötas upp någonstans. För det är ju som det är sagt, delad glädje är den sanna glädjen.

Glöm inte att klä er varmt när ni ska ut i vinterkylan och ta väl hand om er. Till nästa gång, plåta på och ha det fint!