FotoKultur

Pressfotograf under Fotbolls EM 2016 i Frankrike

Hejsan allihopa!

Jag har riktigt härliga nyheter för er läsare! Jag har precis fått jobb som pressfotograf för en mindre engelsk sporttidning under Fotbolls-EM 2016 i Frankrike! Det var verkligen inte en planerad tanke av mig att söka jobbet som sportsfotograf, men när jag såg jobbannonsen att tidningen letade fotografer att dokumentera hela mästerskapet så kunde jag ju inte göra mer än att ansöka. Det kommer inte vara att bara ta bilder från matcherna, utan det kommer vara ett stort reportage om uppbyggnaden av EM, människor som jobbar med allt från bygga arenorna till VIP-boxen, om supporterlivet utanför matcherna, om livet för de fransmän som lever i närheten av arenorna och självklart även från matcherna och spelarna.

Detta är ett väldigt annorlunda uppdrag för mig, så det kommer att krävas mycket bakgrundsjobb och inspiration för att komma med en idé som är originell men ändå täcker något som sportläsarna vill se. En stor inspiration som kläckt många idéer för mig är ett videoklipp av en fransk fotograf som heter Yann-Arthus Bertrand som förra året gjorde en film kallad “Humans” som blev hyllad världen över. Denna filmen gör intervjuer med folk över hela jorden, men även bilder tagna i slow-motion från luften från en helikopter, något som blivit Bertrand’s signum när det kommer till bilder. I YouTube-klippet här nedan så kan du kolla på den andra delen av dokumentären, fast jag rekommenderar självklart att kolla på den första delen också! Vid 4.08 in i videon börjar sektionen som fått mig att få stor inspiration. Självklart är supporterkulturen stor del när det kommer till fotbollen, då det finns två sidor av myntet. Vi hör ofta om huliganer och slagsmål när det kommer till fotboll och rivalitet, men det andra myntet visar de hängivna supportrarna som händer med i upp- och nedgång och bara sprider glädje och är anti-våld.

 

För att ta an mig detta uppdraget så var jag självklart tvungen att sätta mig in i det hela. Jag är inget superfan av fotboll och hade inte speciellt stor koll på exakt vart EM skulle spelar, vilka lag som var med, och vilka datum det startar och matcherna spelas. För att få all information om detta så hittade jag en sajt som innehåller all information om Fotbolls-EM och även hur du kan spela på de olika matcherna genom online gambling. Sajtern heter http://fotbollsem2016.com och täcker verkligen allt du kan tänka dig. Information om de olika städerna matcherna spelas i, arenorna, trupperna, sevärdigheter i områdena omkring och allt annat du kan tänka dig.

För att komma i stämning så har jag gått och kollat på ett x antal fotbollsmatcher här hemma i London från Premier League. Då jag bor väldigt när arenan till Tottenham Hotspurs så beslutade jag mig att ringa upp några av mina närmsta vänner för att gå på några matcher och derbyn och provta lite bilder. Det hela handlar självklart om att fånga ett ögonblick som innehåller mycket känsla av lycka, eller av uppgivenhet. Här nedan ser du två bilder som jag tog som symboliserar just detta. För att göra dagen extra bra hade jag och mina kompisar ägnat oss åt lite gambling innan matchen och vi gick därifrån med 50 pund vardera i fickan! Jag kommer uppdatera om mitt uppdrag i Frankrike när det börjar bli dags i juni. Jag åker nog ner redan i maj för att börja lära mig områdena och hur livet är där nu innan mästerskapet spelas, så några bilder ska jag nog lyckas slänga upp här! 

 

 

ahlmik-sad ahlmik-tettenham