Kultur

Kortspel efter en lång dag

När man jobbar med fotografering kan det vara väldigt krävande. Det är mycket som ska stämma för att bilden ska bli bra, och ibland kan det vara lönt att ta en paus efter en dag uppe på fötterna. Kortspel är ett perfekt sätt att slappna av och ha roligt!

Tre kortspel för tre spelare

En del säger att tre personer är en för mycket men vi tycker att tre personer är det perfekt! För alla av de här kortspelen behöver du en vanlig kortlek, bra sällskap och kanske något att dricka? Är du redo? Här kommer tre kortspel för tre!

Banka bäver

Banka bäver går ut på att få alla korten i kortleken. Du börjar med att dela ut alla kort till spelarna. Varje spelare placerar sin hög framför sig med baksidan uppåt. Spelets tur går medsols och turas om med att lägga ett kort från eran hög i en hög i mitten. Om du lägger ett klätt kort måste nästa spelare lägga följande:

  • 1 kort för knekt
  • 2 kort för dam
  • 3 kort för kung
  • 4 kort för ess

Om personen inte klarar av att lägga ett annat klätt kort, får den första spelare plocka upp alla kort till sin hög. Annars går turen vidare. Du kan även få kort genom att slå din hand på högen när två likadana kort har lagts i rad, eller om kortet som lagts ut har samma valör som kortet längst ned i högen. Du vinner när du har alla kort.

Finns i sjön

Finns i sjön är ett superenkelt spel. Du börjar med att blanda ut alla kort som en sjö på bordet, innan alla spelare plockar upp sju kort på hand. Målet med spelet är att samla fyra lika av alla kort. Du går i turordning och varje omgång får du fråga valfri spelare om hen har ett specifikt kort, om inte får du ta upp ett kort från sjön. Spelaren som på slutet har flest fyrtal har vunnit.

Dam

Dam handlar om att ha så få poäng som möjligt. Alla kort är värda den valör som står på kortet, förutom damer och hjärter kung som är värda noll. Övriga kungar är värda 13. Spelet börjar med att alla spelare lägger sju kort nedåtvänt framför sig och övriga kort läggs i en hög på bordet. Första spelaren drar ett kort och börjar sedan kolla på sina sju kort. Vill du ha korter kan du byta det mot något av det nedåtvända. Dessa byter plats och du går igenom resten av korten innan du lägger kortet i en skräphög. Nästa spelare kan välja att plocka upp detta kort eller ta ett nytt från högen. Du kan aldrig gå tillbaka när du kollar på dina kort. Om du kommer till sista kortet måste du slänga detta. När korten på bordet är slut räknar ni poäng. Den med lägst poäng vinner.

Där har ni det!

Receptet för en perfekt myskväll är fixat! Samla dina vänner, plocka fram kortleken och ta en paus från ditt vanliga liv. Lämna alla tankar på jobb bakom dig. Imorgon är en ny dag, men för nu kan du bara njuta! Lycka till!