Foto

Att hitta sin kreativitet

På den här bloggen är det fotografi som står i centrum, men att vara kreativ kan egentligen innebära många olika saker. Många tänker i första hand på konstnärliga egenskaper, som att måla, skriva eller att fotografera. När man verkligen funderar på vad det innebär att vara kreativ kan man dock expandera idéen långt utanför dessa klassiska estetiska ämnen. För visst är det kreativt att utföra traditionellt handarbete, att snickra och att laga mat? Oavsett hur din kreativitet får utlopp så är det helt säkert att den kommer att ge dig mycket tillbaka.

Nå ditt flöde

På engelskan pratar man mycket om det som kallas ”flow”, bäst översatt till ”flöde” på svenska. Vi har alla någon gång känt hur det är att hamna i ett flow – man blir helt uppslukad, man har full fokus, idéerna löser av varandra som ett pussel och man märker inte att tiden går. Ibland kan man nå flow genom att läsa en bok, ibland genom att montera ihop IKEA-möbler.

Yrken som ger upphov till flöde är inte bara typiska konstnärliga yrken, utan att koda och programmera är ett av de moderna jobb som ger upphov till detta stadie av flow. Även om man spenderar tid framför skärmen, med aktier, kryptovaluta eller programmering, kan man alltså nå flow helt utan att röra på sig.

Är du intresserad av datorer och kryptovaluta kan du uppnå flow genom att läs mer om Ethereum eller genom att spendera tid med att utforska nya dimensioner av ditt intresse. Det lättaste sättet att trigga igång detta stadie är att helt enkelt spendera tid på att göra det man verkligen älskar.

Vad tjänar vi på kreativitet?

Vad är det då som är så bra med att vara kreativ och nå sitt flow? Kännetecknet är som sagt att du blir fullt fokuserad och att du börjar få idéer som synes nya för dig, eller som du helt enkelt kopplar ihop på nya sätt. När du gör det här frisätts ett gäng härliga hormoner och substanser i kroppen vilka skapar lugn och lycka, samtidigt som du stimulerar dina nervbanor.

Genom att använda olika nervbanor, eller genom att låta nerverna finna nya vägar runt i hjärnan stimulerar du såklart fler delar som får träning. Du håller igång dina sinnen, dina minnen och alla olika delar vilka samverkar till harmoni, lugn och kognitiv stimulans. Det fina är, att eftersom du gör något du älskar, kommer denna hjärnträning helt gratis under tiden du har roligt och leker med dina tankar.