Foto

Superzoom kamera

I dagsläget så har jag en hel bunt kameror. Allt från gamla analoga Pentaxkameror till de nyaste systemkameramodellerna. Något som dock har saknats är en kamera med riktigt bra zoom. Visserligen har jag ett stort objektiv till en av mina systemkameror men de objektiven är så pass stora att de blir för mycket att släpa med sig om man inte har bilen precis bredvid.

Under senare år har det dock kommit så kallade ”superzoom”-kameror som har en inbyggd zoom på tusentals millimeter men som till och med är mindre storleksmässigt än den klassiska systemkameran, så perfekt att ta med sig när man vill ta bra zoombilder men ändå inte har plats med en stor systemkamera + ett enormt objektiv. Som ni kanske kommer ihåg så släppte Nikon en video av deras kamera P900 som zoomade in på månen med extremt bra resultat. De ”vanliga” systemkamerorna har i millimetermått upp till en 55mm zoom, och Nikon P900 ligger på upp till 2000mm zoom så ni förstår att det är en helt annan nivå vi talar om. Men som vanligt anser jag att det alltid är viktigt att jämföra en produkt med en annan för att ha två sidor av myntet.

Nikon P900 har alltså en 24-2000mm zoom och 16.1 megapixlar, väldigt snarlikt till Canon SX60 som ligger på 21-1365mm zoom och även den 16.1 megapixlar. Vad sjiljer då kamerorna åt förutom de 400mm som Nikon har på Canon? Något som blivit enormt populärt på senare tid är att fotografera så kallade panoramafoton och denna funktionen finns på P900’an men inte på SX60. Dock har SX60 en bättre Slow-mo filmning vilket gör att du kan ta väldigt sega filmer. 240 fps (frames per second) mot 120 FPS vinner den med. Skärmen har även bättre kvalité på Canonkameran men kameralinsen på Nikon’en har högre öppning vilket låter dig ta bättre bilder när det är mörkt. Viktigt att veta är att det är en ganska stor viktskillnad. Canon SX60 ligger på 650 gram och Nikon p900 ligger på hela 916 gram. Linsen på Canonen är lite vidare så du får med mer utav bilden och Nikonen har snabbare slutare vilket låter dig ta snabbare bilder. Detta är de viktigaste punkterna som skiljer dem åt enligt mig. Men sedan finns det andra saker så båda har, och båda saknar.

Båda kamerorna har inbyggt WIFI så du kan ladda upp dina bilder direkt. HDMI-uttag gör att du kan koppla in kameran direkt i TVn och kolla på bilderna där. Slow Motion(men av olika snabbhet), inbyggt blixt, manuell fokus och inbyggd stabilisator är några av de andra saker som båda kamerorna har. Något som dock fattas på dem bägge är touchskärm, Bluetooth, ND filter eller BULB-slutare. Det finns även andra kameror från bland annat Pentax och Sony som har liknande funktioner men bättre bildkvalité men då stannar zoomen på 600mm, så allt beror som vanligt på vad du är ute efter.

Jag ska testa både Nikon P900 och Canon SX60 för att få en bättre bild innan jag vet vad jag ska köpa. Jag uppdaterar om vad det blir senare, till dess; ta mycket fina foton bland höstfärgerna.