Foto

Bästa kompaktkamerorna 2016

ahlmik-panasonic

Jag har skrivit mycket om systemkameror runt 10.000 kronorsklassen då det är de kameror jag själv ofta använder, men många läsare har även börjat fråga om mindre kompaktkameror som är prisvärda då det finns en stor djungel att gå igenom. Nu finns det givetvis många olika kompaktkameror på marknaden, du har kameror du kan köpa för 600 kr på Clas Ohlson som du kan stoppa ner i byxfickan, men jag hoppar den klassen och pratar om kameror som är en aningen större och hundra gånger bättre fastän de inte är fullstora systemkameror.

En av de absolut bästa kompaktkamerorna jag testat i år är Panasonic’s Lumix DMC-ZS60. Bildkvalitén på denna kameran är väldigt bra samtidigt som du kan få till riktigt bra videos då kameran har 4K videoinspelning. Detta kan jämföras med t.ex. Canon som fortfarande bara filmar i 1080p på sina EOS kameror. Du kan inte byta lens på kameran men så länge du inte behöver en kamera som zoomar långt så klarar du dig väl med denna modellen.

Nästa kamera är Sony Alpha A5000 som har aningen högre megapixel än Panasonic och även en utbytbar lins som du kan koppla på långa zoomobjektiv till vilket gör att du kan använda kameran till motiv som är längre bort. Videofunktionen på denna kameran är dock något mindre och filmer endast i 1080p. Något bättre bilder men sämre video med andra ord.

Bästa zoom-kameran av de mindre modellerna är en Canon men alltså fortfarande ingen systemkamera. Modellen går under namnet Powershot SX720. Du har 20.3 megapixel, 1080p video men en 40x lins inbyggt som även har en mycket bra stabilisator vilket gör användandet i film och bilder otroligt enkelt.

Jag hoppas listan gör letandet efter en kamera något enklare för er då ni nu ser enligt mig den bästa over-all kameran i Panasonic, den bästa inbyggda zoomen i Canon och bästa kompaktkameran du kan koppla på längre objektiv i Sony’n. Oavsett vad du är ute efter så är detta enligt mig tre bra kameror som du får för ett bra pris!