Foto

Med eller utan spegel

Under de senare åren har allt fler amatörfotografer och konsumenter börjat ifrågasätta om man verkligen behöver ha en stor, tung och ibland otymplig spegelreflexkamera för att kunna ta riktigt fina och högupplösta bilder och filmklipp. Framförallt vid det sistnämnda, så är ju det första som händer att spegeln sätts ur spel, för att kunna spela in de videoklipp som sedan ska redigeras i en dator. Varför ska man då lägga ut extra pengar och släpa på extra vikt, om man kan uppnå samma goda resultat med en riktigt välbyggd kamera utan spegel, i ett mer kompakt format?

Frågan är inte ogrundad, det har nämligen dykt upp allt bättre alternativ på marknaden, framförallt under de gångna 2-3 åren. Kompakta systemkameror med likvärdiga – i förekommande fall identiska – eller rent av bättre bildsensorer än de som sitter i spegelreflex DSLR kameror i samma priskategori. Men vad är egentligen de största skillnaderna mellan dessa två kameratyper, handlar det endast om den rent praktiska detaljen om spegeln vara eller inte vara, eller finns det kanske andra skillnader som kan göra det värt att överväga en mer kompakt kamera?

Bild av Sony A7s spegellösa kamera optimerad för videoinspelning

Mycket av användningen av digitala systemkameror nuförtiden handlar faktiskt om att spela in film. Naturligtvis finns det särskilda digitala filmkameror, framförallt för professionellt bruk, men i de lägre priskategorier som systemkameror för konsumenter och amatörfotografer befinner sig, ger dessa  kameror faktiskt förvånansvärt bra resultat för pengarna. Om man exempelvis tar den populära spegellösa A7-serien från Sony, så kan man för runt omkring 30 000 kr köpa en spegellös kompakt systemkamera av senaste modellen i två versioner, med fullformat sensor och anpassning för antingen video eller fotografering. De erbjuder möjligheten att fotografera eller spela in videosekvenser under låga ljusförhållanden och i väldigt hög kvalité. Bildkvalitén är i allra högsta grad jämförbar med motsvarande DSLR kameror i liknande prisklass.

Skiss som visar på skillnader mellan SLR och spegellösa kamerahus

På en skiss som denna kan skillnaderna mellan DSLR och kompakta systemkameror verka lite väl överdrivna, naturligtvis beror mycket på vilken typ av objektiv som man väljer att använda. Förutom platsen som spegeln tar i de mer traditionella spegelreflex kamerahusen, så finns det faktiskt en del nödvändiga konstruktions aspekter som gör storleken och vikten till ett nödvändigt ont hos DSLR kameror. För att få en bra hållfasthet och bärighet i det kamerahuset, så krävs av naturliga skäl genomgående mer material. Infästningarna för objektiven skiljer sig från spegellösa kameror, eftersom de inte kan göras lika platsbesparande och smala. Detta blir då en liten ond cirkel som innebär att kamerahuset i sig behöver byggas mer robust, för att kompensera för de större och tyngre objektiven.

Men det finns även andra skillnader som gör att det kan vara värt att titta lite närmare på spegellösa kameror. Systemkameror med speglar byggdes en gång i tiden för att hantera filmrullar. När sedan filmen byttes ut mot digitala bildsensorer, så var det inte mycket som förändrades i dessa konstruktioner. I många avseenden är fotografer rätt konservativa, de flesta känner inte att det är någon mening med att förändra något som fungerar bra. Men gör de verkligen det? Vi har tittat närmare på några punkter som kan vara av intresse i samband med valet av kamera.

Fördelar Spegelreflex

 • Beprövad teknologi – SLR kameror har funnits länge och kommer att finnas länge till.
 • Bra väderskydd i övre mellansegmentet
 • Kraftig och hållbar konstruktion, bra batteritider och möjlighet till extra batterigrepp för smidigare hantering vid fotografering i 90-graders vridning med kraftigt ökad batteritid.
 • Enklare att montera tillbehör med bibehållen balans, inte minst vid större och tyngre objektiv

Nackdelar Spegelreflex

 • Storlek och tyngd – kamerahusen är avsevärt bredare, större och tyngre än spegellösa kameror
 • Komplex spegelkonstruktion – rör sig upp och ner vid varje exponering, vilket skapar vibrationer och luftcirkulation i kamerahuset som kan röra runt eventuellt damm. Dessutom kostar det en hel del och kräver underhåll.
 • Ingen direkt förhandsgranskning – Bilden som visas i sökaren är en reflektion från spegeln, dvs. inte en live bild från sensorn som visar exakt hur bilden kommer att bli.

Fördelar Spegellös

 • Mindre och lättare än DSLR
 • Mindre ljud, då spegeln inte slår upp och ner vid exponering
 • Mindre vibrationer vid exponering
 • Ingen luft som rörs omkring i kamerahuset och enklare rengöring av sensorn
 • Live förhandsgranskning, då bilden kommer direkt från kamerasensorn. Detta kan även skona ögonen vid fotografering av starka ljuskällor.

Nackdelar Spegellös

 • En del spegellösa kameror kan vara lite långsamma med förhandsgranskning och autofokus
 • Kontinuerlig autofokus (objekt-spårning) är i regel bättre i DSLR kameror
 • Batteritid – Då all förhandsvisning i sökare eller på den bakre skärmen sker digitalt, så krävs också mer energi för användningen av kameran. Dessutom är batterierna oftast mindre pga. det mer begränsade formatet, så man kan räkna med att få i bästa fall hälften så många exponeringar på en fulladdning jämfört med en DSLR.
 • Känslan – En större och mer rejäl DSLR kamera kan kännas stadigare och bättre, men det här är något väldigt subjektivt som alla behöver avgöra var för sig.

Bild av Canon 5D Mark IV DSLR kamera