Foto

The Salt of the Earth

ahlmik-saltoftheerarth

Sebastião Salgado är för många fotografer och fotointresserade en av de absolut största namnen som finns i världen. Hans unika svart-vita bilder har dokumenterat mer än kanske någon annan fotograf. Men Salgado är så mycket mer än bara en fotograf. Han är en kämpe för kultur, för djuren, för miljön, ja för hela jorden och vad som finns inuti den.

Född i Brasilien men tvingad att fly av facistregeringen som styrde landet under tiden gjorde att han till slut hamnade i Paris, Frankrike där han fortfarande bor med sin fru, fastän de nu även har ett hem i Brasilien. Salgado har blivit känd för att ta svart-vita bilder av extremt hög kvalité i olika projekt. Ett av hans största fotoprojekt har varit djur, där han rest över hela världen för att fotografera vilda djur såsom lejon, isbjörnar, bisonoxar och allt däremellan. Han har även rest jorden över för att fotografera människor i unika miljöer, vilket han har fått stora hyllningar över. Jag har här i London haft turen att kika på några av hans utställningar vilket var bland det bästa jag sett i mitt liv, en enorm inspiration med andra ord!

Jag snubblade dock över för några dagar sedan en film om Salgado som är gjort av den kända filmskaparen Wim Wenders tillsammans med Salgados son Juliano. I filmen får vi följa med Salgado på några av hans mest extrema fotografiäventyr och även med djupa intervjuer med denna oerhört ödmjuka mannen. Vi får följa med från början hur det hela startade, om flykten till Frankrike och sedan resa tillbaka till Brasilien. Filmen heter The Salt of the Earth och är en extremt stark berättelse som går in på djupet och visar mycket om hur Salgado fungerar som människa och därmed också hur han är som fotograf. Är du fotointresserad kommer du garanterat gilla denna filmen, men även om du bara är intresserad av vacker natur så är det säkert något för dig också!