Foto

Vilken instax kamera passar dig bäst?

Att fota är en trevlig hobby i kreativitetens tecken som alla åldrar kan njuta av. Idag kantas fenomenet i sig av konstanta uppgraderingar, teknologin blir allt mer avancerad och våra möjligheter allt bredare. Ibland kan det dock vara spännande att backa bandet, några decennier för att vara mer exakt. Direktbildsfotografi var som störst under 70- och 80-talet då Polaroid skapade de kända Polaroidkamerorna. Senare började även Kodak skapa liknande kameror som byggde på samma princip men fälldes för patentintrång mot Polaroid. Idag är det huvudsakligen Fujifilm som står för produktion av direktbildskameror och här nedan har vi listat några alternativ som passar alla.

Instax mini 8

instax mini 8

Detta är det perfekta alternativet för dig som inte vill göra saker och ting komplicerade. Detta är det billigaste alternativet i Instax-serien och du får sannerligen värde för dina pengar. Med optisk sökare och blixt är kameran lätt att använda och kommer definitivt vara ett hett samtalsämne oavsett tillställning. Kameran har 4 exponeringslägen: molnigt, inomhus, fint väder samt klart väder. Använd gärna dina Instaxbilder för att liva upp en tråkig vägg eller ditt kylskåp. Kameran använder sig av Instax mini-bilder som finns att hitta i 10-pack i närmaste fotobutik eller på internet. Kameran är tillverkad i plast vilket gör den lätt och smidig att ta med på semestern, till stranden eller bara på promenaden.

Pris: 550 kr

Instax Wide 300

instax wide 300

För dig som gillar det okomplicerade konceptet som mini 8 har att erbjuda men vill ha lite mer så är Instax Wide det perfekta alternativet. Här får du bilder i dubbel storlek och ännu fler inställningar för att ge dig som fotograf mer frihet när du arbetar med din kamera. Optisk sökare samt blixt kombineras med fyra olika exponeringslägen. En medföljande närbildslins med en minsta närgräns på 40 cm kan du komma ännu närmare motivet och öppnar möjligheten att ta kreativa bilder. Till skillnad från mini 8 kan du även välja att stänga av blixten om denna inte skulle vara nödvändig. Dock rekommenderas alltid att fota under så bra ljusförhållanden som möjligt när man använder sig av direktbildskameror. Filmen som används i Instax Wide 300 är Instax WIDE film och kan köpas i 10-pack i närmaste fotobutik eller på internet.

Pris: 1100 kr

Instax Square SQ10

instax square

Här har vi det nyaste tillskottet till Instax-familjen. Instax Square SQ10 är en hybridkamera som infinner sig perfekt vid alla tillfällen. Med ett nytt, spännande format på bilderna kan du få möjligheten att uppleva den äkta retrokänslan fullt ut i form av kvadratiska bilder. Eftersom att denna kamera är en hybridkamera får du även det bästa av två olika världar – kontroll och redigeringsmöjligheter som från en digitalkamera men också den klassiska och okomplicerade direktutskriften av en fysisk bild. Bättre än så här blir det förmodligen inte, nu kan du titta på dina tagna bilder innan du väljer vilken du vill skriva ut.

Du kan justera din bild direkt i SQ10, både genom att ändra ljusstyrka och färg men också effekter, filter och vinjetteringar. Justera samma bild på olika sätt och gör många olika kopior på en och samma bild. De digitala bilderna kan du även spara ner till ett minneskort och lagra på hårddisken för framtida bruk. Filmen som används i SQ10 är Instax SQUARE film som kommer i pack om 10 och går att köpa i närmaste fotobutik eller på internet.

Pris: 2200 kr

Oavsett om du avser att fotografera seriös med direktbildskameror eller bara för skojs skull så är det ett ypperligt tillfälle att ha kul och utvidga sitt fotande. Här får man fokusera mer på kvalitet snarare än kvantitet samt när det är dags att underhålla avtryckaren.